Lőrinc Games 2000, avagy ami a Városképből kimaradt  

A fenti hangzatos címmel az országos sajtót is bejárta a hír, miszerint vállalkozásba kezd az önkormányzat. Sándor László alpolgármester nyilatkozata szerint akár negyvenmilliós bevétel is befolyhat nyerőautomaták üzemeltetéséből, amely összeget az iskolák fenntartási költségérére kívánják majd fordítani.  

A kerületi Fidesz-képviselők már régóta hiányolják a kerület vezetésétől a vállalkozó szemléletet, de ez a megoldás azért bennünket is meglepett. Tekintsünk most el attól, hogy félkarú rablók üzemeltetése-e a legcélravezetőbb módszer iskoláink költségeinek biztosítására, az igazság azonban a részletekben rejlik.  

Ahhoz, hogy az önkormányzat nyereségközpontú vállalkozást indíthasson, a jelenlegi törvények szerint magánvállalkozással kell társulnia. Így jött létre a Lőrinc Games 2000 Kft, az önkormányzat és a HR-Property Investment Kft közös vállalkozásaként. Eddig - erkölcsi aggályainkat nem tekintve - elfogadhatónak is tűnhet a dolog, de a cégbírósági adatok szerint az önkormányzat tulajdonrésze a vállalkozásban mindössze 6%!!! A 94%ot birtokló magánvállalkozás tehát igen jó üzletet kötött. De kivel ilyen jótékony a kerületi önkormányzat? A cégadatok szerint a HR-Property Invest-ment ügyvezetője Morauszky András XVII. kerületi szocialista képviselő. (A névre rákeresve bármely internetes keresőben ellenőrizhetőek az adatok, az ugyancsak nyilvános vagyonnyilatkozatban pedig az ügyvezetői állás.)  

A XVIII. kerületi lakosok kifosztásából tehát - mi másnak nevezhetnénk ugyanis a nyerőgépek üzemeltetését - a szomszédos kerület szocialista érdekeltségű vállalkozásának zsebét tömik. Hogy mekkora üzletről van szó, már abból is kitűnik, hogy alpolgármesterünk negyvenmilliós bevételt vár az önkormányzat részére az üzletből! Nem meglepő így már az sem, hogy természetesen nem volt versenytárgyalás annak érdekében, hogy a lehető legkedvezőbb feltételeket teremtsék meg az önkormányzat számára. Úgy tűnik, ez nem volt szempont.  

Nem sokat szépít az eseten az a tény sem, miszerint a várható nyereség elosztása nem a tulajdoni arányok szerint, hanem 20%-80% arányban történik majd. Mivel nem láttunk még olyan nyerőgépet, amely számlát, vagy nyugtát ad, véleményünk szerint a bevételek összege az önkormányzat számára ellenőrizhetetlen lesz. Valószínűleg ez is megjelenik a 20%-os önkormányzati nyereségrészben.  

Ahhoz, hogy ez a vállalkozás létrejöhessen, a szocialista többségű önkormányzat módosította az érvényben lévő Városépítési Szabályzatot, amely korábban csak az 1500 négyzetméternél nagyobb bevásárló-központokban engedélyezte nyerőautomaták üzemeltetését. A kerületi Fidesz-frakció tiltakozásának eredményeként csupán annyit sikerült elfogadtatni, hogy 25 üzletben maximálták az ilyen gépeket üzemeltető helyiségek számát a kerületben.  

Az eset jól példázza azt a gyakorlatot, ahogyan az önkormányzat jelenlegi vezetése alatt a döntések születnek. Sajnos hosszasan lehetne sorolni a hasonló döntéseket, azonban nem szeretnénk a Hírlevél oldalait ezekkel megtölteni.  

Bauer Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr53268697

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: essay writing service 2017.11.07. 15:39:42

Ki a fiatalriporter? - Fiatal riporter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása