Az elmúlt pár hónap híradásai egyre súlyosabb gazdasági válságról tájékoztatták az embereket.

Mindamellett, hogy a kialakult súlyos magyarországi válságért jelentős felelősség terheli a kormánypártokat, a kerületi Fidesz és KDNP frakció képviselőiként átfogó takarékossági csomagot nyújtottunk be a képviselő-testület elé abból a célból, hogy a folyamatokat tehetetlenül szemlélő városvezetést cselekvésre sarkalljuk. Ahogy az elvárható, a megszorítások alól saját magunkat sem szeretnénk kivonni, ezért lemondunk tiszteletdíjunk 10 %-ról. Ez az összeg azonban a kerületi önkormányzat költségvetésében nem jelent számottevő megtakarítást, ezért további javaslatokkal éltünk, amelyekkel együttesen érezhetően javíthatnák a nehéz helyzetbe került kerületi vállalkozások és állampolgárok helyzetét.

 

A következő önálló indítványokat terjesztettük be a képviselő-testület 2008. december 17-i ülésén:

  1. Javasoltuk, hogy a képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről szóló rendelet módosításra kerüljön, amiben a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíja 10%-al csökkenjen.

Korábban a szocialista és szabaddemokrata képviselők csupán képviselői tiszteletdíjuk 10%-áról történő lemondásukat jelentették be. A lemondásnak sem megvalósítási módja, sem időtartama nem egyértelműen meghatározott, ezért ellenőrizhetetlen. Javaslatunkkal ezért egyértelmű és világos helyzetet kívántunk teremteni.

  1. Az összes önkormányzati tulajdonú társaság Felügyelő Bizottságának létszámát 5 főre, tiszteletdíjukat pedig 10%-al csökkentsük.

A bizottságok létszámának feleslegesen magasan tartása (van 9 tagú felügyelő bizottság is) a jelenlegi helyzetben megengedhetetlen és indokolatlan pénzpazarlás.

  1. Az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek jövő évtől ne fizessünk az éves illetményükkel azonos nagyságrendű prémiumot.

Jelenleg vannak olyan cégvezetők, akik prémiumként egész évi fizetésüknek megfelelő összeget vesznek fel.

  1. Radikálisan csökkenteni kell a külföldi kiküldetésre, reprezentációra, reklám és propaganda kiadásokra fordított összegeket.

  1. A telekadó és az építményadó mértékét az egyéni vállalkozók, kis- és középvállalkozások esetében 50 %-al csökkentsük.

A fenti megtakarítások lehetővé teszik az 5. pontban megfogalmazott vállalkozások nehéz helyzetén könnyítőintézkedéseket, amivel munkahelyeket tudunk megmenteni.

 

Véleményünk szerint fenti intézkedésekkel számottevő megtakarítást lehetne elérni, amit vállalkozásösztönzésre fordíthatnánk, segítve ezzel helyi szinten a vállalkozások kilábalását a válságból.

A december 17-i ülésen megmagyarázhatatlan módon a szocialista, szabaddemokrata képviselők minden javaslatunkat elutasították.

Bízva abban, hogy az ünnepek alatt a kormánypárti képviselőkben több együttérzés támad, javaslatainkat a következő ülésen ismételten beterjesztjük.

 

 

                       Lévai István Zoltán                                      Csomó Tamás

                     Fidesz frakcióvezető                                 KDNP frakcióvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr12829456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása