Még hány tragédia kell?

2009.02.10. 16:01

 

Kerületi képviselők évek óta küzdenek azért, hogy Pestszentimre két balesetveszélyes pontján lámpás kereszteződés épüljön. Ennek érdekében a fővárosi költségvetés összeállításakor Ughy Attila javaslatot készít elő, míg a kerületben Lévai István Zoltán és Csabafi Róbert igyekszik támogatást szerezni.
Az elmúlt esztendőben már foglalkoztunk a témával, hiszen régóta visszatérő probléma a két kereszteződés biztonságosabbá tétele. Az Ár utca és a Nagykőrösi út találkozása különösen szomorúan emlékezetes hely, mert 2 évvel ezelőtt egy gyermeket ütött el egy felelőtlen autós a zebrán, aki a biciklijét szabályosan tolta maga mellett. A tragédiára azóta az út szélén, a lámpavashoz erősített kerékpár emlékezet.

– Megrázó, szörnyű eset volt! Bár azóta hasonlóan súlyos tragédia nem történt, ettől függetlenül veszélyes ez a kereszteződés – mondja Lévai István Zoltán, aki egyik kezdeményezője volt tavaly a lámpás kereszteződésért indított aláírásgyűjtésnek. – Az Ár utcából nagyon nehéz kihajtani a Nagykőrösi útra, és a gyalogosok számára sem biztonságos az átkelés. A közlekedést bonyolítja, hogy egy vasúti átjáró is van itt. Úgy látjuk, hogy a biztonságot csak egy lámpás kereszteződéssel lehetne megfelelő mértékben növelni. A képviselők előzetes számításokat is végeztek, s ez alapján kiderült, hogy 50-60 millió forintba kerülne a lámpás kereszteződés kialakítása. Mivel ez hosszú távú megoldást jelentene, aligha nevezhetjük az összeget horribilisnek, ám eddig semmi nem történt az ügyben. Egy másik kereszteződésben, ugyancsak Pestszentimrén, a Kapocs utca és a Kisfaludy utca találkozásánál évek óta küzdenek egy hasonlóan biztonságos megoldásért. – A Kisfaludy utcánál az iskola előtt szeretnénk kiharcolni lámpás kereszteződés kiépítését – teszi hozzá Csabafi Róbert. – Annyit tudtunk eddig elérni, hogy az iskola előtt az úton egy járdaszigetet alakítottak ki. Ez azonban nem tökéletes megoldás, mert ennek ellenére volt már itt tragikus baleset. A kerületi önkormányzatnál azt sikerült elérnünk, hogy támogassák az elképzelést, s ha a főváros a költségek felét állná, akkor megvalósulhatna a beruházás.

Mivel ez a kereszteződés kevésbé bonyolult, a tapasztalatok szerint 30 millió forintból már felszerelhetnék itt a közlekedési lámpát. A főváros azonban korábban – részben pénz¬hiány¬ra, részben forgalmi adatokra hivatkozva indokolatlannak tartva – a beruházást elutasította. – A korábbi évekhez hasonlóan a fővárosi költségvetés elfogadásakor ismét javaslatot teszünk a közlekedésbiztonsági fejlesztésekre – tájékoztat Ughy Attila kerületi és fővárosi képviselő. – Vajda Pál már 2006 előtt ígéretet tett ennek a beruházásnak a támogatására, ám ez azóta sem történt meg. Finoman szólva furcsának tartom, hogy míg az A38-as hajónál egy szórakozóhely érdekében a rakparton hasonló célra villámgyorsan megszavazott a főváros 15 millió forintot, addig egy iskola védelmében ez nem történik meg. Mivel a főváros már korántsem annyira centralizáltan működik, mint korábban, egyre több esélyt látok arra, hogy elfogadják a javaslatunkat.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr51934899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leftwing 2009.06.03. 13:46:35

Nahát! Ughy úr hány éve is fővárosi képviselő? Hogyhogy csak most jutott eszébe az, hogy ott a fővárosban akár képviselhetné is a kerületiek érdekeit? Ja, hogy ahhoz a kerületben kellene lakni, hogy ismerje a problémákat?

tralala · http://pestszentimre.blog.hu 2009.06.03. 14:01:29

@leftwing: Ughy Úr a kerületben lakik és jól ismari a problémákat...
admin
süti beállítások módosítása