Többen jelezték, hogy a kertekben történő gyakori égetés sok kellemetlenséget okoz részükre, többek közt nem lehet szellőztetni a lakásokat, nyitva hagyni az ablakokat, illetve a füst széles körben szennyezi a levegőt, a leszálló pernye pedig mindent belep, így a szárításra kiteregetett tiszta ruhaneműt is. Szeretnénk arra kérni lakótársainkat, gondoljanak másokra is, ha a hulladék elégetésével „rendet tesznek” saját portájukon, hiszen egy másik alkalommal maguk válhatnak mások „rendrakásának” áldozataivá.
 
Abból kiindulva, hogy sok esetben feltehetőleg az előírások nem ismerete az oka a kerti tűzgyújtásnak, szeretnénk röviden összefoglalni, mik is a szabályok, melyeket mások, de magunk nyugalma érdekében is illene betartani.
Budapest XVIII. Kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre Önkormányzata a 34/2006. (V.02.) sz. rendeletében határozta meg az avar és a kerti hulladék égetésének szabályait:
-       A rendelet hatálya kiterjed a XVIII. Kerületi Önkormányzat illetékességi területén működő jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, valamint a magánszemélyek tulajdonában, bérletében, kezelésében lévő területen keletkezett avarra és kerti hulladékra.
-       Avarnak minősül a fák, cserjék lehullott lombja, kerti hulladéknak pedig minden hasznosításra alkalmatlan növényi maradvány (fű, gyom, gally, levél, nyesedék, gyökérmaradvány, elszáradt növény, gyümölcs).
-       Ahonnan a szemetet rendszeresen elszállítják, ott az avart és a kerti hulladékot az ingatlanon belül kell komposztálni. A nem komposztálható avart, kerti hulladékot (avar és 3 cm átmérőnél nem nagyobb, 30 cm-nél nem hosszabb kerti hulladék) a rendszeresített kukában kell elhelyezni, úgy, hogy az a szokásos módon üríthető legyen.
-       Avart és kerti hulladékot égetni csak a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, felügyelettel, száraz állapotban, a környezet ill. a környéken élő lakók zavarása nélkül szabad. Erősen párás, ködös időben, 15 km/óránál erősebb szélben, tűzgyújtási tilalom esetén tilos az égetés.
-      Avart és kerti hulladékot az ingatlan területén belül kizárólag szeptember 15. és május 31. közötti időszakban lehet égetni, hétfő – szerda – pénteki napokon 16-20 óráig. Tilos az égetés közterületen, valamint egészségügyi és gyermekintézmények, szociális gondozók 100 méteres környezetében az intézmény működésének ideje alatt.
-       Aki az avar és kerti hulladék égetésének szabályait megszegi, az szabálysértést követ el és 30.000 Ft összegig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Mivel ezek után a szabályok nem ismerete már nem lehet mentség, bízunk benne, hogy a békés egymás mellett élés érdekében mindenki betartja és betartatja szomszédjaival is a fenti előírásokat,
 
Bauer Ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr24707191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása