A Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat összehívását kezdeményezte áprilisban Lévai István Zoltán, a testület alelnöke azzal a céllal, hogy a kerületrész problémáinak megoldása érdekében átfogó tanulmány készüljön.
A testület egyhangúlag elfogadta, hogy ennek érdekében alakuljon munkacsoport. A cél, hogy a csatornázás, közlekedés-fejlesztés, egészségügy területén tapasztalható lemaradásokat behozzák.
Látszólag a kerület legdinamikusabban fejlődő része Pestszentimre. Néhány éve adták át az ultramodern Sportkastélyt, hamarosan pedig felavatják a szakrendelőt. Ennek ellenére az itt élők gyakran hangoztatják, hogy a településrész elmaradottsága csak lassan javul.
– Egy olyan koncepeciót kell kidolgozni, amelyből világosan kiderül, hogy mit akarunk kezdeni a településrésszel, hogyan illeszkedjen Pestszentimre a környezetéhez – mesélt az elképzelésekről Lévai István Zoltán. – Milyen kapcsolat legyen Pestszentlőrinccel, Gyállal, Soroksárral és Erzsébettel, azokkal a településekkel, amelyek körbeveszik. Ebbe a munkába be kell vonni a civil szervezeteket, az egyházakat, a helyi lakosságot, mert csak akkor lehet sikeres, ha az itt élők magukénak érzik a tervet.
Az elképzelések szerint ez az anyag felsorolná és kezelné mindazon problémákat, amelyek jelenleg Pestszentimre lakosságát foglalkoztatják, illetve az élhetőbb környezet kialakításának lépéseit. – Egy program ugyan most fejeződik be, de ezernyi a gond – folytatta a képviselő. – A szakrendelő önmagában még nem oldja meg Pestszentimre egészségügyi nehézségeit. Például a gyermekorvosi rendelő kérdése megoldatlan, a védőnői szolgálat helyzete is rendezetlen. Az egészségügy mellett foglalkozni kell a közlekedési elképzelésekkel, ide kapcsolva az átmenő és a helyi forgalom kezelését, a csapadékvíz-kezelési problémákkal, a szociális kérdésekkel, amelyek a helyi lakosság hátrányos helyzetű rétegeit érintik, valamint a már korábban kidolgozott Akcióterületi Tervet fejleszteni tovább.
A tavaly elkészített városrészközpont fejlesztési tervét szeretnék még jobban kidolgozni, hogy egy későbbi pályázatra már kész anyaggal rendelkezzenek.
– Nagyon fontos, hogy erről a pártok között is megegyezés szülessen, és ne pártpolitikai viták hátráltassák. A cél, hogy irányítsa bárki a kerületet, a tervekről ne kelljen újra vitatkozni.
A Főváros Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottsági elnökének, Ughy Attilának javaslata, hogy a kerületnek ki kell törnie az alvókerület, avagy a bolygóváros státuszból. Ez az irány ugyanis nem jelent újabb munkahelyeket a kerületi lakosságának.
A kezdeményezők reményei szerint a kerületi képviselőtestület még a hónap folyamán tárgyalhatna a munkacsoport felállításáról, és júniusban elkezdődhetne az érdemi munka.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr551135841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

architext 2009.08.11. 13:35:57

Régi a cikk, de csak most olvastam.
Már a címmel is vitám van: igenis legyen vitatéma a városrész jövője, fejlesztése. Ne pár "politikus" döntsön nélkülünk, helyettünk. (jó, tudom, képviseleti demokrácia, de mit képvisel, aki nem ismeri a lakók véleményét, igényeit, problémáit)
Hol lehet megnézni a városrészközpont fejlesztési terveit.
Ezen a fórumon is propagálnám a Nemes u. központi része autómentesítésének gondolatát, ami szerintem hosszú távon elkerülhetetlen feltétele, a kultúrált kisvárosi környezet kialakulásának. Sok parkolóhelyjel, kerékpárúttal, zöldfelületekkel, utcabútorokkal, sávszűkítéssel, stb. - közbülső fázisként - a forgalomcsökkentés lehetne a jó irányba tett lépés.
architext
süti beállítások módosítása