2007 októberében az NFÜ(Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) honlapján (www.nfu.hu) kiírásra került a fővárosi kerületek részére funkcióbővítő és az ipari technológiával épített lakótelepek rehabilitációs pályázata. A XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata így 2008 februárjában céljainak megvalósítása és az ehhez bevonható pályázati források megszerzése érdekében elkészíttette Integrált Városfejlesztési Stratégiáját (IVS), amelyben három akcióterületet*  nevesít.

 

Az IVS első változatát 2008 májusában fogadta el a testület, azzal a kitétellel, hogy ad-hoc bizottságot hoz létre, amelynek feladata az IVS két évenkénti felülvizsgálata. A dokumentumba   beépítésre kerültek a kerületi civilek és a gazdasági szereplők által preferált fejlesztési irányok.

 

Az IVS életében a következő fordulópontot az NFÜ által 2009 januárjában az önkormányzatok részére átadott és átdolgozott új városfejlesztési kézikönyv megjelenése jelentette. Így a kézikönyvben újonnan megfogalmazott fejlesztési célokkal való összehangolás következett. A frissített és újabb adatokkal kiegészített anyagban már lényeges elem volt az egyes akcióterületek sorrendje, amelyben a Pestszentimrei Akcióterületi Terv az első helyen szerepel, tehát az IVS-ben megfogalmazott kezelendő területek legfontosabbika

 

Az IVS életében a következő fordulópontot az NFÜ által 2009 januárjában az önkormányzatok részére átadott és átdolgozott új városfejlesztési kézikönyv megjelenése jelentette. Így a kézikönyvben újonnan megfogalmazott fejlesztési célokkal való összehangolás következett. A frissített és újabb adatokkal kiegészített anyagban már lényeges elem volt az egyes akcióterületek sorrendje, amelyben a Pestszentimrei Akcióterületi Terv az első helyen szerepel, tehát az IVS-ben megfogalmazott kezelendő területek legfontosabbika. 

 

 

2008. júniusában benyújtásra került Pestszentimre funkcióbővítő pályázata, amelynek tulajdonviszonyait a fenti ábra mutatja. Ez a terv a településközpont funkcióbővítését tűzte ki célul, amely nem kezeli kellő módon komplexen a kerületrész problémáit. Ebben a kiskereskedelmi ösztönzést, a közlekedés fejlesztését, valamint a közterületek funkcióbővítését fogalmazta meg a pályázat írója.

2009. áprilisában a PVÖ-t (Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat) Lévay István Zoltán képviselő hívta össze azzal a céllal, hogy a kerületrész problémáinak megoldását egy komplexebben kezelendő dokumentum megalkotásával segítse. Ez az anyag felsorolná és kezelné mindazon problémákat, amelyek jelenleg Pestszentimre lakosságát szolgálnák illetve az élhetőbb környezet megalkotását céloznák. Foglalkozna a közlekedéssel, ide kapcsolva az átmenő és a helyi forgalom kezelését, a csapadékvíz kezelési problémákkal, a szociális kérdésekkel, amelyek a helyi lakosság hátrányos helyzetű rétegeit érinti, valamint a más korábban kidolgozott Akcióterületi Tervet fejlesztené tovább. 

A Főváros Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottsági elnökének, Ughy Attilának javaslata, hogy a kerületnek ki kell törnie az alvó kerület, avagy a bolygóváros státuszból, hisz ez az irány nem jelent újabb munkahelyeket a kerületi lakosságának, ugyanakkor párhuzamosan a fejlesztési irányok kialakításával életre hívhatóak azok a funkciók, amelyek nem sértik a lakossági érdekeket, de szolgálják az élhetőbb környezet kialakítását.

A képviselők célja az, hogy az elkészítendő dokumentum komplexen – a lakosság és a kerületrészben élő szereplők közreműködésével – olyan problémákat kezeljen, amelyek feltárása és kezelése párbeszéden alapul, továbbá kész szakmai anyagként bármikor elővehető, amennyiben újabb pályázati kiírás jelenik meg az egyes problémák kezelésére.

A labda most a kerületi önkormányzat térfelén pattog, hisz a megfelelő forrásokat csakis ő biztosíthatja egy ilyen mértékű terv kialakításához.

 

(*kiegészítés: Az akcióterületi terv elemi része az IVS-nek.
Minden olyan konkrét lehatárolt területi egység, amely egy, vagy több konkrét probléma kezelését tűzi ki célul. A problémák kezelésének eszközeit, eljárási rendszerét az akcióterületi terv (ATT) foglalja magába.)

 

forrás: pestszentimre.info

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr301107012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása