Pestszentimrén attól tartanak, hogy a szomszédos kerület, Soroksár – már kezdeményezett – övezetátsorolása tovább nehezítené az itt élők helyzetét. Lévai István Zoltán képviselő szerint Soroksár élvezné az átsorolás előnyeit, míg Pestszentimrének csak a hátrányok jutnának.

A XXIII. kerület keretövezeti módosításról szóló előterjesztést nyújtott be a fővárosnak, amelynek lényege, hogy a soroksári hipermarket mögötti terület – amely határos a XVIII. kerülettel – beépíthetővé váljon. Az érintett terület a XXIII. kerületben az M5-ös autópálya bevezető szakasza és a bevásárlóközpont között helyezkedik el. A háromszög alakú terület beékelődik az autópálya, a Külső Keleti körút tervezett nyomvonala, valamint a bevásárlóközpontok közé. Összesen 164 ezer négyzetmétert érintene.

– A főváros egyelőre, valószínűleg a rendelkezésre álló információk hiánya miatt, nem támogatta az előterjesztést – tájékoztat Lévai István Zoltán képviselő. – Ám mindez nem jelenti azt, hogy végleg elvetették a tervet. Ennek az esetleges későbbi megszavazása azonban hátrányosan érintené a XVIII. kerületi lakóingatlanokat. Nyilván beruházási céljai vannak az övezetmódosításnak, amelyből egyenesen következik a további jelentős környezetterhelés. Még nagyobb lenne a forgalom, a zaj, a levegőszennyezés.

Mivel Soroksár lakóövezete ettől a területtől messze helyezkedik el, a XXIII. kerületben élőket mindez aligha zavarná, ám tovább terhelné a Nagykőrösi út forgalmát.

– A sajátos helyzet miatt a beruházással járó előnyöket, többek között az önkormányzathoz befolyó bevételeket a XXIII. kerületi önkormányzat élvezhetné, miközben minden hátrányos hatás kerületünket sújtaná – teszi hozzá a képviselő.

A tervezett beruházás mögött a képviselő a közvetlen mellette elhelyezkedő hipermarketet sejti. A multinacionális céggel kapcsolatban azonban nem véletlenül vannak fenntartások a XVIII. kerületben. Néhány kilométerrel odébb, a Szemere-telepen ugyanis mai napig nem valósultak meg a vállalat által ígért fejlesztések.

– Már jó ideje várnak az itteni ingatlanok tulajdonosai a kármentesítésre, valamint a Ferihegyi gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó csomópont kiépítésére, de hosszú ideje nem történik semmi, még tájékoztatást sem kapunk – mondja Lévai István Zoltán. – Fontosnak tartjuk, hogy a bennünket érintő ügyekről ne a fejünk felett döntsenek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr711358815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása