3 milliárd forintnyi hitelfelvételre készül a városvezetés

Tények: A kerület jelenlegi összes adósságállománya hárommilliárd forint körül mozog az önkormányzati tulajdonú cégek tartozásaival együtt. Ezt szándékozik megduplázni a szocialista- szabaddemokrata többségű vezetés, oly módon, hogy nem folytat előzetes egyeztetéseket sem az ellenzék, sem pedig a kerületben működő civil szervezetekkel és természetesen a kerület lakosságával sem. Nem árulják el számunkra, hogy milyen típusú fejlesztéseket kívánnak végrehajtani, és azok mekkora költséggel járnak. Megmagyarázhatatlan, hogy előbb szeretnének dönteni a hitel felvételéről, majd azt követően határozzák meg, hogy mire fordítják a felvett összeget. Ez a hozzáállás nem felelős vezetői magatartásra utal, különösen, hogy egy kerület közösségének jövőjéről születik döntés. Véleményünk szerint a kerület gazdasági helyzetét figyelembe véve kockázatos ez a vállalás, hiszen a tervezett kötvénykibocsátás megduplázza az eladósodottság mértékét, ami megköti a következő 15-20 év mindenkori önkormányzatának pénzügyi és gazdasági mozgásterét, hiszen az újabb kötelezettségvállalással a kerület hitelfelvételi képessége a minimálisra csökken. Véleményünk szerint az is aggályos, hogy nem tudjuk azt sem, hogy a hitelfelvételből finanszírozott fejlesztések a kerület számára jövedelmet termelnek-e majd, vagy csupán presztízsberuházások várhatók hatalmi pozíciók fenntartása céljából. Ezen kívül komoly problémát jelent, hogy az önkormányzat tíz éve nem készített az egész kerületre vonatkozó egységes településfejlesztési koncepciót, aminek figyelembevételével kerülnének megvalósítására a fejlesztések.

Álláspontunk: A Fidesz-KDNP frakció határozott véleménye szerint a város vezetésének először az önkormányzati választásokon a legtöbb egyéni körzeti képviselővel rendelkező ellenzék, a civil szféra és a kerület lakosságával kellene előzetesen egyeztetéseket folytatnia a kötvénykibocsátás tényleges szükségességéről, figyelembe véve a kerület valós pénzügyi helyzetét. Ezt követően kellene meghatározni az esetleges konkrét fejlesztési elképzeléseket prioritási sorrendben. Ha mindezek megtörténtek, akkor világosan látható lenne, hogy a hitelből befolyó pénzt mire kívánják felhasználni. Úgy gondoljuk, hogy felelősen gondolkodó gazdálkodó először számba veszi, mit kíván megvalósítani, milyen várható haszon keletkezik ezáltal, és csak akkor vesz fel hitelt, ha a banki kamatokkal növelt megtérülés kimutatható.

Sajnos mindezidáig nem a fenti szempontok szerint történtek az előkészületek, ezért 2008. szeptember 4-én frakciószövetségünk sajtótájékoztatót tartott, és felszólította a polgármestert, hogy a szeptember 18-ra tervezett döntést halassza el, és kezdje meg az egyeztetéseket. A polgármesteri reagálásból megtudhattuk, nem tartja időszerűnek meghatározni a konkrét fejlesztési célokat. Szerinte előbb döntsünk az összeg felvételéről. Felelős városvezető nyilván nem így jár el. A szándék átgondolatlanságára jellemző, hogy miközben a polgármester szerint nem időszerű még a célokat megjelölni, a szocialisták frakcióvezetője ugyanakkor hiányolja az ellenzéki javaslatokat az összeg elköltéséről.

Elfogadhatatlan, hogy ilyen fontos kérdésben nem a lehető legszélesebb körű egyeztetések után születhet döntés.

Meglepő módon a sajtóból értesültünk, hogy a végleges döntést a kötvénykibocsátásról 2008. októberi képviselő-testületi ülésen kívánnak hozni.

                           Lévai István Zoltán                                                         Csomó Tamás

                                  frakcióvezető                                                             frakcióvezető

                                   Fidesz                                                                           KDNP

A bejegyzés trackback címe:

https://pestszentimre.blog.hu/api/trackback/id/tr50674741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása